NAJNOVIJE VIJESTI:

LINKOVI:

 

crnogorski gonic

Novosti Lovačkog saveza Crne Gore:

« Ostali tekstovi

U NEDJELJU POČINJE GLAVNA LOVNA SEZONA

Postavljeno: 27. 09. 2017.

Zakonom o divljači i lovstvu i Pravilnikom o lovnim sezonama propisano je da prve nedjelje oktobra počinje lov određenih vrsta dlakave i pernate lovne divljači – glavna lovna sezona.

U nedjelju 1-og oktobra, počeće lov dlakave divljači: vuka, divlje svinje, zeca, šakala, lisice, jazavca, kuna zlatice i bjelice, lasice male, puha velikog, tvora i vjeverice, kao i lov pernate divljači, fazana, divlje guske i bekasine.

Lov divlje mačke i šumske šljuke, počeće prve nedjelje mjeseca novembra. Još ranije, u avgustu, počeo je lov nekih vrsta pernate divljači: prepelice, golubova: grivnaša i pećinara, grlice, gugutke, svrake, sojke i vrane, pataka: gluvare, zviždare, čegrtaljke, glavate, ćubaste, krže, kao i lov baljoške.

Pravilnikom o lovnim sezonama propisano je i trajanje lova divljači. Za vuka, šakala i lisicu lovna sezona će trajati do kraja februara naredne godine, za patke, divlju gusku, šumsku šljuku, bekasinu, baljošku, goluba grivnaša, svrake, sojke i vrane do 15 februara naredne godine, za divlju svinju, kune, lasicu malu, tvora i fazana do 31 januara naredne godine. Lov zeca, divlje mačke, goluba pećinara, grlice i gugutke trajaće do 31 decembra, a lov jazavca, puha i vjeverice do 30 novembra tekuće godine. Lov prepelice trajaće do 31 oktobra.

Ovim pravilnikom propisano je da su lovni nedjelja i dani državnih praznika.

Lovna divljač loviće se u kvotama odobrenim od strane Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, za lovnu 2017/1 godinu.

 Molimo sve lovce da poštuju Zakon o divljači i lovstvu i Zakon o oružju, kao da prilikom odlaska u lov sa sobom obavezno nose dokumenta propisana zakonom: ličnu kartu, oružni list za lovačko oružje, dozvolu za lov i lovnu kartu.

Lovački savez Crne Gore svim lovcima želi uspješnu lovnu sezonu.