NAJNOVIJE VIJESTI:

LINKOVI:

 

crnogorski gonic

Novosti Lovačkog saveza Crne Gore:

« Ostali tekstovi

LOVCI USPJEŠNO OBAVLJAJU POSAO

Postavljeno: 11. 12. 2017.

Lovci i ove lovne sezone uspješno obavljaju odstrijel lisica za potrebe monitoringa oralne vakcinacije divljih životinja u projektu “Podrška kontroli i suzbijanju bjesnila i klasične kuge svinja“.

Projekat „Podrška kontroli i suzbijanju bjesnila i klasične kuge svinja“ sprovodi se u svim zemljama regona, uz podršku Evropske unije, u cilju suzbijanja ove neizliječive bolesti koja se sa divljih životinja prenosi na čovjeka.

U Crnoj Gori sa kampanjom se počelo u jesen 2011 godine a obaveza lovaca je da nakon vakcinacije, u svrhu monitoringa, Veterinarskim ambulantama dostave minimum 4 ulovljene lisice na 100 km vakcinisane oblasti na godišnjem nivou.

Po sadašnjim pokazateljima lovci uspješno obavljaju, kao i do sada, svoj dio posla pa se opravdano nadamo da da će traženi broj odstrijeljenih lisica biti dostavljen veterinarskoj laboratoriji na analizu.

Takođe, obzirom da Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i sanitarne poslove već nekoliko godina prati prisustvo virusa klasične kuge svinja u prirodi, lovci za te potrebe i ove lovne sezone od odstrijeljenih divljih svinja na analizu dostavljaju bubreg, slezinu i tjelesnu tečnost iz grudne ili trbušne šupljine.

Lovački savez Crne Gore je posvećen projektu sa najvećim stepenom odgovornosti, što je rezultiralo najboljom realizacijom projekta među zemljama regiona gdje se projekat sprovodi ocjenjeno je na nedavnom sastanku Evropske unije kada je lovstvo u pitanju.