NAJNOVIJE VIJESTI:

LINKOVI:

 

crnogorski gonic

Novosti Lovačkog saveza Crne Gore:

Stranice:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28
STAROST DIVLJIH žIVOTINJA
Postavljeno: 29. 11. 2013.

Postoji nekoliko načina da se utvrdi starost divljih životinja.

Kod sisara se za određivanje starosti najčešće posmatraju zubi, njihov broj i stepen istrošenosti. Starost ptica u prirodi se precizno može procijeniti samo prstenovanjem mladih ptica i njihovim kasnijim posmatranjem i bilježenjem podataka.

Dugovječnost određenih vrsta zavisi od genetskog koda, životne okoline, broja prirodnih neprijatelja ali i veličine organizama određene vrste.

Iako ne postoji definisana zakonitost po kojoj veličina ima direktan uticaj na životni vijek, činjenica je da u prirodi krupne životinje uglavnom duže žive od sitnih. Krupne životinje su manje ugrožene od predatora i imaju manje prirodnih neprijatelja. Takođe, manje su ugrožene od elementarnih nepogoda npr. poplava, požara i slično.

OPšIRNIJE...
SUSRET SA SREčOM ŽERJAVIM, POTPREDSJEDNIKOM FEDERACIJE NACIONALNIH ASOCIJACIJA LOVACA EU
Postavljeno: 27. 11. 2013.

DRUGI O NAMA
DNEVNI LIST „DAN“ subota 16. novembar 2013. godine - LOV I RIBOLOV

Čuvajte se kvazi zelenih

Bez obzira na porjeklo, svi podržavamo interese naših lovačkih kolega iz drugih zemalja kako bi očuvali svoje tradicionalne oblike lova i lovne vrste koje su sve više na udaru kvazi zelenih nevladnih organizacija – kaže Žerjav

Direktor stručnih službi Lovačkog saveza Slovenije i podpredsjednik Federacije nacionalnih asocijacija lovaca Evropske unije (FACE) Srečo Žerjav, boravio je nedavno u radnoj posjeti Lovačkom savezu Crne Gore.

Prilikom ovog i ranijih boravaka u Crnoj Gori upoznat je sa našim lovstvom. Kaže da se uvijek vrlo rado odazove pozivu iz Crne Gore, jer mu prija gostoprimstvo, a uz to smatra da organizacija i funkcionisanje Lovačkog saveza Crne Gore zavređuje poštovanje.

OPšIRNIJE...
LOV DIVLJAčI NIJE SAMO ODSTRIJEL
Postavljeno: 13. 11. 2013.

Lov divljači nije samo odstrijel. To je širi pojam koji je regulisan Zakonom o divljači i lovstvu, Kodeksom lovaca Crne Gore, opštim aktima korisnika lovišta, međunarodnim konvencijama i direktivama i odredbama drugih zakona od značaja za lovstvo.

Zakonom o divljači i lovstvu propisano je, što je lov, ko i čime može loviti divljač, koja sredstva nijesu dozvoljena za lov, kaznene odredbe za prekršioce i drugo od značaja za lovstvo i gazdovanje sa divljači.

Lov divljači, shodno ovom zakonu, obuhvata traženje, osmatranje, vabljenje, praćenje, snimanje, odstrijel, hvatanje, puštanje ptica grabljivica (sokolarenje), skupljanje odstrijeljene i uginule divljači i njenih djelova.

OPšIRNIJE...
LOVCI U SUZBIJANJU BJESNILA
Postavljeno: 15. 10. 2013.

Projekat „Podrška kontroli i suzbijanju bjesnila i klasične kuge svinja“, kao što je poznato, sprovodi se u svim zemljama regona, uz podršku Evropske unije, u cilju suzbijanja ove neizliječive bolesti koja se sa divljih životinja prenosi na čovjeka.

Lovci Crne Gore dali su u prethodnim periodu veliki doprinos i najbolje su u regionu uradili projekat kada je u pitanju utvrđivanje brojnosti prenosilaca bjesnila i monitoring uspješnosti sprovedene oralne vakcinacije (odstrijel lisica), što je potvrđeno na međunarodnim sastancima održanim u Beogradu i Podgorici.

Ovaj projekat, započet u Crnoj Gori 2010 godine nastavlja i u ovoj godini. Lovci će i ove godine sudjelovati u njemu i imati zapaženu ulogu.

OPšIRNIJE...
OBAVJEšTENJE O SEZONAMA LOVA
Postavljeno: 19. 09. 2013.

Naime, u nedjelju 6-og oktobra, shodno Zakonu o divljači i lovstvu i Pravilniku o lovnim sezonama počeće lov dlakave divljači: vuka, divlje svinje, zeca, šakala, lisice, jazavca, kuna zlatice i bjelice, lasice male, puha velikog, tvora i vjeverice, kao i lov pernate divljači jarebice kamenjarke, fazana, divlje guske i bekasine.

Još ranije, u avgustu, počeo je lov nekih vrsta pernate divljač. Lov prepelice, golubova: grivnaša i pećinara, grlice, gugutke, svrake, sojke i vrane, počeo je 4-og avgusta, a lov pataka: gluvare, zviždare, čegrtaljke, glavate, ćubaste, krže, kao i lov baljoške počeo je 18-og avgusta.

Lov divlje mačke i šumske šljuke, u skladu sa Pravilnikom o lovnim sezonama počeće u nedjelju 3-eg novembra.

OPšIRNIJE...
NIKšIć – VI MEđUNARODNA IZLOžBA PASA SVIH RASA (CACIB)
Postavljeno: 19. 09. 2013.

U organizaciji Kinološkog društva "Trebjesa", na osnovu godišnjeg kalendara kinoloških manifestacija Svjetske kinološke federacije, 24.08.2013. u Nikšiću je održana šesta Međunarodna izložba pasa svih rasa.

Na izložbi je učestvovalo oko 150 izlagača, sa 70 rasa, iz Crne Gore, zemalja regiona, kao i iz Italije, Francuske, Poljske, Rusije i Češke.

Kinološke sudije Vladimir Videnović i Nebojša Nedeljković iz Srbije, Vojo Brajović i Antonio Mračević iz Crne Gore, odlučili su da titulu najljepšeg psa ponese njemački ovčar Boa, čiji je vlasnik Goran Mićunović iz Nikšića. Drugo mjesto pripalo je velikoj kraljevskoj pudli Gabana, vlasnika Đuzepea Feste iz Italije i treće mjesto pripalo je engleskom seteru Rej, Aleksandra Krivokapića iz Nikšića.

OPšIRNIJE...
ODRžAN GRAND PRIX BIJELO POLJE 2013 I TROFEJ BIJELOG POLJA 2013
Postavljeno: 05. 09. 2013.

Lovački savez Crne Gore u saradni sa svojom članicom LO Bijelo Polje organizovao je uspješno još jedno takmičenje u lovnom streljaštvu.

Naime na strelištu Majstorovina u Bijelom Polju 31. avgusta 2013. godine održan je po prvi put Grand Prix Bijelo Polje 2013 gađanju nepokretne mete divljeg vepra na rastojanju 100 i 200 metara ležeći u disciplini lovački karabin sa optičkim nišanom i na rastojanju 100 metara stojeći u disciplini lovački karabin sa mehaničkim nišanom.

U okviru Grand Prix Bijelo Polje 2013 održano je opštinsko takmičenje lovaca Lovačkog društva „Bijelo Polje “ Trofej Bijelog Polja 2013 u istim disciplinama.

Takmičenje je otvorio predsjednik Lovačkog saveza Crne Gore Nikola Marković ističući da se po prvi put u Bijelom Polju održava ovakvo jedno takmičenje s ciljem da ono već sledeće godine preraste u međunarodno takmičenje. Takmičarima je poželio dobro druženje i uspjeh na takmičenju.

...............

REZULTATI (Disciplina lovački karabin, 100 + 200 m, optički nišan, ležeći i lovački karabin, 100 m, mehanički nišan, stojeći)

OPšIRNIJE...
MEđUNARODNO TAKMIčENJE „VELIMLJE 2013“
Postavljeno: 05. 09. 2013.

I ove godine na takmičenju u lovnom streljaštvu u Velimlju, družili i takmičili u lovnom streljaštvu lovci Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Naime tradicionalno međunarodno takmičenje u lovnom streljaštvu, u gađanju nepokretne mete divljeg vepra lovačkim karabinom, stojeći, na razdaljini od 100 metara, „Velimlje 2013“ održano je u nedjelju 01.septembra na strelištu u Velimlju.

Takmičili su se lovci iz, LU »BRATOGOŠT« iz Velimlja, LO »ILIJA MILOVIĆ« iz Grahova, LU »LEOTAR« iz Trebinja i LU »VIDUŠA« iz Bileće.

Takmičenje, pred velikim brojem takmičara i gostiju je otvorio predsjednik LU »BRATOGOŠT« iz Velimlja Blagoje Mrkaić poželjevši gostima i takmičarama dobrodošlicu i dobre rezultate na takmičenju.

Rezultati na takmičenju po lovačkim udruženjima i kategorijama su sledeći:

U okviru takmičenja lovaca LO »ILIJA MILOVIĆ« iz Grahova, najprcizniji u kategoriji seniori bio je takmičar Andrijašević Nenad, drugo mjesto zauzeo je Bulajić Luka, a treće Kovačević Nikola. U kategoriji juniori u okviru ovog društva prvo mjesto zauzeo je Kovačević Nikola, a drugi je bio Kovačević Đorđije.

OPšIRNIJE...
ODRžANO VI (ŠESTO) KOLA KUP-A LOVAčKOG SAVEZA CRNE GORE
Postavljeno: 03. 09. 2013.

Na strelištu u Njegovođama, u Žabljaku 10. avgusta 2013. godine održan je Memorijal Miloš Vuković i VI kolo Kupa Lovačkog saveza Crne Gore – Trofej Žabljaka u gađanju nepokretne mete divljeg vepra na rastojanju 100 i 200 metara ležeći u disciplini lovački karabin sa optičkim nišanom i na rastojanju 100 metara stojeći u disciplini lovački karabin sa mehaničkim nišanom.

Jak vjetar je onemogućio strijelcima da postignu visoke rezultate, ali bez obzira na to uslovi su bili dobri za čem se potrudio suorganizator Lovačko društvo „Durmitor“sa Žabljaka i sponzor.

Takmičenje je otvorio predsjednik Lovačkog saveza Crne Gore Nikola Marković i prisutnima se obratio govoreći biranim riječima o istaknutom lovcu i lovnom radniku pokojnom Milošu Vukoviću po kome je ovaj deseti memorijal nosi ime. Takođe predsjednik Marković prisutnim takmičarima poželio je dobre rezultate i dobro druženje, koje i ovaj put na Žabljaku nije izostalo.

...............

REZULTATI (Disciplina lovački karabin, 100 + 200 m, optički nišan, ležeći i lovački karabin, 100 m, mehanički nišan, stojeći)

OPšIRNIJE...
Stranice:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28