NAJNOVIJE VIJESTI:

LINKOVI:

 

crnogorski gonic

Novosti Lovačkog saveza Crne Gore:

Stranice:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28
I KOLO LIGE LOVAčKOG SAVEZA CRNE GORE - IZVJEšTAJ (2012)
Postavljeno: 21. 04. 2012.

Održavanjem prvog kola Lige Lovačkog saveza Crne Gore, prošlog vikenda u Budvi, počela su takmičenja u lovnom streljaštvu u 2012-oj godini.

Naime, ni jaka kiša što je padala u subotu na dan takmičenja, nije spriječile lovce Crne Gore da se u velikom broju okupe na olimpijskom strelištu „Košljun“ u Budvi gdje je održano prvo kolo Lige Lovačkog saveza Crne Gore u gađanju glinenih golubova disciplina trap 2X15 golubova, standardnim lovačkim puškama koje nijesu namijenjene za profesinalna takmičenja.

Na ovom takmičenju postignuti su sledeći rezultati:

U pojedinačnom plasmanu u kategoriji A  - seniori strijelci, prvo mjesto zauzeo je Đurović Božidar (LD Cetinje), drugo Raičević Božidar (LO Podgorica), treće Lipovina Gojko (LD Cetinje), četvrto Jovetić Radosav (LO Podgorica), peto Marković Veselin (LD Cetinje) a šesto Marković Nikola (LD Cetinje).

OPšIRNIJE...
2012. – U OKVIRU III KOLA KUPA SSCG ODRžAN TROFEJ LOVAčKOG SAVEZA CRNE GORE – BRILJANTNA POBJEDA BUDVANA
Postavljeno: 10. 04. 2012.

Proteklog vikenda na strelištu “Košljun” u Budvi u okviru 3. kola  KUP-a SSCG, u gađanju glinenih golubova disciplini TRAP, održan je Trofej Lovačkog saveza Crne Gore, na kome su i u pojedinačnoj i u ekipnoj konkurenciji pobijedili strijelci SK Budva.

Na ovom takmičenju vrlo jak  vjetar, koji je duvao drugog  takmičarskog dana, omeo je takmičare, posebno takmičara SK Budva Iva Stanišića da ostvari svjetski vrijedan rezultat. Ipak njegova pobjeda u pojedinačnom plasmanu i prvo mjesto SK Budva u ekipnom poretku, za koji Stanišić nastupa zajedno sa Jovicom Markovićem i mladim Savom Boretom, u ovakvim vremenskim uslovima, vrijedni su više nego pažnje. Takmičari SK Budva, koji su ujedno po godinama najmlađa crnogorska ekipa, ove godine bilježe izuzetne rezultate

OPšIRNIJE...
POčINJU TAKMIčENJA U LOVNOM STRELJAšTVU - KUP I LIGA LOVAčKOG SAVEZA CRNE GORE ZA 2012–U GODINU
Postavljeno: 09. 04. 2012.

Takmičenja u lovnom streljaštvu, Kup i Liga Lovačkog saveza Crne Gore, kao i prethodnih godina i ove godine počeće u mjesecu aprilu.

Naime, 14 aprila na olimpijskom strelištu „Košljun“ u Budvi  održaće se prvo kolo Lige Lovačkog saveza Crne Gore u gađanju glinenih golubova disciplina trap, 2X15 golubova, standardnim lovačkim puškama koje nijesu namijenjene za profesinalna takmičenja, a 22 aprila prvo kolo Kupa Lovačkog saveza Crne Gore u  gađanju nepokretne mete divljeg vepra na rastojanju 100 i 200 metara, ležeći u disciplini lovački karabin sa optičkim nišanom i na rastojanju 100 metara, stojeći u disciplini lovački karabin sa mehaničkim nišanom.

OPšIRNIJE...
U BEOGRADU ODRžANA KONFERENCIJA „LOVNO ZAKONODAVSTVO U ZEMLJAMA CENTRALNE I ISTOčNE EVROPE“
Postavljeno: 03. 04. 2012.

U organizaciji Svjetske federacije za lovstvo CIC-a, koordinacionog foruma za Centralnu i Istočnu Evropu, 16 marta u Beogradu održana je konferencija posvećena temi „Lovno zakonodavstvo zemalja Centralne i Istočne Evrope“. Domaćin konferencije bio je Lovački savez Srbije.

Na sastanku u Beogradu učestvovali su predstavnici lovačkih saveza zemalja regiona: Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Srbije kao i Albanije, Bugarske i Rumunije.

Konferenciji  su prisustvovali i njome predsjedavali, predsjednik Svjetske federacije za lovstvo Bernard Loze, počasni predsjednik Diter Schramm, potpredsjednik Imrich Šuba i predsjednik kooordinacionog foruma Toni Vršćaj.

OPšIRNIJE...
ODSTRIJELJENA DVA šAKALA NA ULAZU U UZGAJALIšTE JELENA LOPATARA „ZABRAN KRALJA NIKOLE“
Postavljeno: 27. 02. 2012.

U Rijeci Crnojevića, na samom ulazu u uzgajalište jelena lopatara, lovac Saša Stjepović član Lovačkog društva „Cetinje“ odstrijelio je dva šakala potencijalna neželjena posjetioca ovog uzgajališta.

Obilne snježne padavine, koje su ove zime zahvatile našu zemlju, nisu zaobišle ni Rijeku Crnojevića u kojoj se nalazi  „Zabran Kralja Nikole“ uzgajalište jelena lopatara.

Uzgajalište je  ograđeno žičanom ogradom i pod stalnom je lovočuvarskom zaštitom. U njemu su izgrađeni svi lovni objekti potrebni za uzgoj ove divljači, a u toku zimskih mjeseci vrši se redovna prihrana.

Međutim, visok snježni pokrivač, koji se formirao usljed dugotrajnih padavina na području Rijeke, uslovio je ne samo nedostatak prirodne hrane za divljač, već je i ogradu uzgajališta učinio „dostupnom“ za predatore, neželjene potencijalne posjetioce uzgajališta, koji bi populaciji jelenske divljači nanijeli značajne gubitke...

OPšIRNIJE...
LOVCI IMAJU VAžNU ULOGU U OčUVANJU MOčVARA
Postavljeno: 21. 02. 2012.

Lovci nisu samo korisnici, već i predani čuvari močvara. Od programa za obnavljanje, preko kontrole predatora, do prikupljanja sredstava, lovci su ključ za očuvanje močvara.

Svake godine, 2. februara, obilježava se Svjetski dan močvara, Međunarodni dan svijesti o zaštiti močvara, kao što se navodi u Ramsarovoj  „Konvenciji o močvarama od međunarodnog značaja”. Misija Konvencije je očuvanje i mudro korišćenje svih močvara kroz lokalne i nacionalne akcije i međunarodnu saradnju širom svijeta.

Mudro korišćenje močvara se definiše kao „održavanje njihovog ekološkog karaktera koji se postiže sprovođenjem metoda eko-sistema, a u okviru konteksta održivog razvoja”. Zbog toga, mudro korišćenje u svojoj suštini podrazumijeva očuvanje i održivo korišćenje močvara i njihovih resursa u korist čovječanstva – princip kojeg se lovci pridržavaju svakodnevno...

OPšIRNIJE...
LOVCI U SPAšAVANJU LJUDI, NJIHOVE IMOVENE I DIVLJAčI
Postavljeno: 15. 02. 2012.

Zbog obilnih sniježnih padavina i visine snijega, koja u pojedinim krajevima dostiže rekordne vrijednosti zabilježene u posjednjih 50 godina, u našoj zemlji je na snazi vanredno stanje.

U ovakvim vremenskim uslovima lovci su se na poziv za pomoć u spašavanju  ljudi, njihove imovine i na raščišćavanju sniježnih nanosa odazvali u velikom broju. Nerjetki su slučajevi u kojima su pritekli u pomoć u selima zavijanim snijegom, ponijeli hranu ili lijekove, učestvujući u spašavanju bolesnih, starih ili iznemoglih lica. I ne samo ove već i prethodnih zima njihova pomoć bila je dragocjena. Pomagali su i onda kada su našu zemlju pogađale i druge elementarne nepogode. Uvjek kada je trebalo spašavati ljude u nevolji.

Briga za ljude i njihove živote je na prvom mjestu ali ni  divljač, koja je takođe ugrožena, nije od strane državnih organa i lovaca zapostavljena...

OPšIRNIJE...
ODRžANA SKUPšTINA LOVAčKOG SAVEZA CRNE GORE
Postavljeno: 21. 12. 2011.

Redovna sjednica Skupštine Lovačkog saveza Crne Gore održana je 21. 12. 2011. godine sa sledećim:

D N E V N I M     R E D O M

  1. Izbor radnih tijela
    • Izbor zapisničara i 2 ovjerivača zapisnika;
    • Izbor 3 člana verifikacione komisije
  2. Usvajanje Zapisnika sa prethodne sjednice Skupštine Lovačkog saveza Crne Gore održane 07. 12. 2010. godine;
  3. Referat predsjednika Lovačkog saveza Crne Gore - izvještaj o radu Lovačkog saveza Crne Gore u periodu između dvije sjednice...
OPšIRNIJE...
STOPE I TRAGOVI DIVLJAčI
Postavljeno: 17. 12. 2011.

Ovih dana iz štampe je izašla nova, deseta jubilarna, stručna publikacija Lovačkog saveza Crne Gore pod nazivom STOPE I TRAGOVI DIVLJAČI.

Knjižica STOPE I TRAGOVI DIVLJAČI nastala je kao dio međunarodne saradnje. Namijenjena je svim ljubiteljima prirode i divljači koji poštuju načelo trajnosti korišćenja prirode i tim načelom se rukovode u svom redovnom radu, i svim drugim aktivnostima u slobodnom vremenu.

Svaka divljač, obavljanjem svojih životnih aktivnosti, ostavlja dokaze svog postojanja. Te dokaze nazivamo tragovima divljači, zapisano je u predgovoru koji je za ovu knjižicu uradio predsjednik Nikola Marković, dodajući da...

OPšIRNIJE...
Stranice:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28